Пређи на главни садржај

Pile pod jorganom



Piletina u sosu od povrća fino ušuškana u zagrljaju palačinki. Zvuči primamljivo zar ne ;). A uz to je i veoma ukusno, toplo ili hladno posluženo uz sezonsku salatu, pavlaku ili nešto po vašem ukusu.
Palačinke sam pravila po Majinom receptu, ispale su savršeno mekane i tanke.  Preporučujem ovo jelo kao glavno, mada ga možete poslužiti i za večeru.  Uz salatu, kiselu pavlaku ili nešto slično, biće vam ovo odličan obrok.

Potrebno je:
2 veća bataka i karabataka
2 glavice crnog luka
1-2 paradajza
1 sveža crvena paprika
1 čaša kisele pavlake
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica vegete
1 kašičica soli
malo bibera
seckani bosiljak ili peršun
za palačinke
1 jaje
250 ml vode
200 ml mleka
malo soli
200 g brašna
Priprema:
Pripremite palačinke na klasičan način. Ispecite ih i ostavite sa strane. Od ove količine sastojaka obično izađe 9-10 tankih i finih palačinki, u zavisnosti od prečnika tiganja u kome pečete.
Pileće meso skinite od kostiju i iseckajte na sitnije komade, ne previše male. Kosti i to malo mesa koje je preostalo na njima iskoristite za supu.
Na ulju propržite meso sa seckanim crnim lukom. Dodajte oljušten i iseckan paradajz, papriku takođe sitno iseckanu, dodajte začine i kašiku-dve pavlake, nalijte vodom da ogrezne, poklopite i krčkajte dok meso ne omekša i fil se fino ne zgusne. 
Dno i ivice vatrostalne posude obložite  palačinkama. Dve ostavite, trebaće vam za odozgo, a preostale iseckajte na trakice i razbacajte ih po posudi. Rasporedite piletinu preko i prelijte sosom u kojem je kuvana piletina. 

Odozgo poklopite onim odvojenim palačinkama, premažite pavlakom i zapecite u rerni oko 20 minuta.

Prohladite malo i isecite na četvrtine pa poslužite kao glavno jelo.
Veoma je lepo i ukusno toplo, ali i kada se ohladi, za sutradan, odlično se seče i ne rastura se.





Коментари

  1. Gospodjo suzico pekarice, kad sam procitala naziv recepta cudilo me posto slike kasne jer su ogromne ali sad sto vidim o cemu se tice mislim daje bas sladak naziv:-) haha, dobra ideja, a one trakice palacinke lice na papardele pa pretpostavljam da bi bila dobra varijacija, uopste mi podseca lazanje ali to je nesto drugo. :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Eh, da mi je da izvučem ovo pilence ispod jorgančeta:)
    Ovo bas dobro deluje, Suzo. Odličan ručak.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)