Пређи на главни садржај

Zalivena pita sa višnjama




Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.

U mojoj svesci, a recept je prepisan iz drugaricine sveske, stoji da u fil idu 2 čaše šećera, ali sam morala to da korigujem na jednu i stvarno je jako slatka i ukusna, mislim da bi sa dve čaše ipak bilo previše slatko, s obzirom na to da se preliva i šerbetom na kraju. Takođe, kore za pitu koje sam ja koristila su integralne, ali naravno, u obzir dolaze i obične od belog brašna.




Potrebno je:
1 pakovanje kora za pitu
fil
4 jaja
1 čaša* šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 čaša pšeničnog  griza
1 kesica praška za pecivo
700-800 g višanja
preliv
4 čaše vode
2 čaše šećera
1 kesica vanil-šećera

* mera je čaša od jogurta (180 ml)




Priprema:
Prvo pripremite fil. Jaja i šećer penasto umutite mikserom.Dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite još malo dok se ne povežu sastojci.
Višnje operate, očistite od koštica i ocedite.
Kore razdvojite i podelite na 6 gomilica po 3 kore. Ostale kore, ako vam preostanu u pakovanju, odložite ili iskoristite za nešto drugo. Ovde vam je potrebno samo 18 kora za 6 finih i tankih rolatića.
Prvu koru raširite i premažite sa 4-5 kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru. Nju ne premazujete filom već po ivici poređate višnje. Pravite male gomilice od višanja i ređajte ih gusto jednu do druge kako bi vam pita bila bogata i lepo okrugla kada je smotate. Dakle, kada ste poređali višnje, urolajte kore u tanak i okrugao rolatić lagano pritiskajući i oblikujući ga. Tako uradite i sa preostalim korama.Pleh  od rerne premažite sa malo ulja i ređajte rolate praveći mali razmak između. Pitu odozgo poprskajte sa malo ulja pre pečenja.
Ispecite  pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni odozgo. Meni je bilo potrebno oko 15 minuta, a vi dužinu pečenja prilagodite svojoj rerni. Izvadite pitu i ostavite je da se ohladi. Hladnu pitu isecite na parčad i prelijte vrućim sirupom.  
Priprema sirupa: šećer stavite u šerpu zajedno sa vanil-šećerom, prelijte vodom i kuvajte dok ne provri povremeno mešajući da bi se šećer rastopio. Kuvajte 10-ak minuta, sirup ne treba da bude gust kao kada zalivate baklavu. Vreo sirup prelijte preko ohlađene i isečene pite, prohladite malo i poslužite.


Коментари

  1. Prelepo izgleda baš mami sačuvaću recept dobro će mi doći.

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda toliko fino i socno da odmah pozelis da se posluzis.:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Jaoooo... jel znaš da danima razmišljam o njoj i "spremam joj se" hihihi... Imam identičan recept. Samo je razlika u imenu, u mojoj svesci stoji pod imenom Djul pita. Znam sigurno da je odlična!

    A ove tvoje fotografije tako mame...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poznata je i kao Mokra pita, no svejedno je kad je tako ukusna ;) Hvala ti puno!

      Избриши
  4. Hvala svima na komentarima! Probajte pitu, sigurna sam da će vam se dopasti :)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман21. јул 2016. 11:57

    Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)