Kroasani


Kroasan (franc. croissant) je francusko pecivo koje se pravi od lisnatog testa i u prevodu znači polumesec. Spada među klasične sastojke tradicionalnog
francuskog doručka. Brojne su varijacije pripreme kroasana kao i filova za punjenje, sir, šunka, krem, čokolada, džem i slično. Za koju god varijantu da se odlučite, prebacićete se barem na momenat u Pariz i osetićete atmosferu francuskih pekara, to je sigurno. Ako rešite da ih napravite u domaćoj varijanti trebaće vam malo više vremena, ali verujte, trud će vam se na kraju višestruko vratiti.
Lično sam isprobala većinu recepata za kroasane na Coolinarici, ali sam odabrala nekoliko najboljih pa ću vam ih u narednom periodu predstaviti ovde (čudim se da to nisam ranije uradila??!!)  Prvi je onaj koji najčešće radim, od drage Sanje, provereno dobar i jednostavan za pripremu! Ono što je bitno pre nego počnete je da prostorija u kojoj ih radite ne bude pretopla i da margarin bude hladan, iz frižidera. Preporuka je da uzmete onaj sa aromom slatke pavlake, kroasani će vam fantastično mirisati. Idemo, pratite postupak pripreme i nema greške :)

KROASANI

Potrebno je:
za testo
600 g brašna
350 ml mlakog mleka
4 kašike ulja
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašičice soli
40 g svežeg kvasca
1 jaje
za premazivanje krugova od testa
200 g margarina
premaz
1 jaje
malo soli
susam
fil
po želji sir, sirni namaz,šunka i sir i sl.


Priprema:
Kvasac i šećer rastopite u malo mlakog mleka i ostavite da se aktivira. U posudu za mešenje pomešajte deo brašna, so i prašak za pecivo, dodajte aktivirani kvasac, ostatak mleka, ulje i jaje. Pomešajte sastojke varjačom pa uz postepeno dodavanje brašna umesite glatko testo.
Testo odmah podelite na 8 loptica. Svaku lopticu treba da razvijete oklagijom na krugove prečnika 15-20 cm otprilike i to tako što ćete prvu lopticu razviti pa na nju poređati tanko  isečene  listiće hladnog margarina i poklopite drugim krugom. Tako radite sve dok  ne dođete do osmog kruga. Njega samo stavite preko ostalih krugova, ne treba da stavljate margarin.
Tako dobijenu gomilicu razvijte oklagijom u jedan veliki krug na debljinu od oko 0,5 cm. Isecite krug na četiri dela, pa svaki deo  na 4 ili na 6 trouglova ako želite manje kroasane.
Na sredinu šireg dela stavite nadev i krenite da rolate testo pritom razvlačeći kraj trougla jednom rukom. Krajeve kroasana malo savijte prema unutra kako bi dobili izgled polumeseca. Kroasane ređajte u pleh obložen papirom i ostavite da se dižu 30-45 min.
Premažite kroasane umućenim jajetom, posipite susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu rumenu koricu. Pogledajte povremeno taj prelepi prizor u rerni kad testo počinje da se nadiže i da se lista. Meni je to stvarno užitak!
Kroasane poslužite za doručak na primer uz jogurt, pavlaku ili nešto po vašem ukusu, a ako više volite slatku varijantu onda skuvajte kafu, posipite kroasane šećerom u prahu i poslužite ih tople. Uživajte i prijatno!






Коментари

Постави коментар

Популарни постови